Gebruik illustraties bij (jaar)verslagen voor een sterke boodschap en verhoogde leesbaarheid

Zoek je een illustratie om je artikel te ondersteunen? Een illustratie laten maken levert je een uniek beeld op dat jouw verhaal onderstreept. Wil je dit jaar een jaarverslag waar je trots op kunt zijn? Waarmee je je onderscheidt en die jullie verhaal onderstreept? Laat mij je jaarverslag opmaken. Samen bespreken we een thema dat als rode draad door het verslag loopt. Dat zorgt voor een goed leesbaar verslag met een aantrekkelijk uiterlijk en een boodschap die blijft hangen.

Doel jaarverslag
Een jaarverslag heeft vaak als doel om alle relaties op de hoogte te brengen van de belangrijkste gebeurtenissen het afgelopen jaar. Communicatieadviseur, tekstschrijver en vormgever of illustratief ontwerper werken hierbij nauw met elkaar samen. Er is een thema of boodschap die in het jaarverslag naar voren moet komen. Dat kan een conclusie zijn van een projectgroep, het presenteren van de belangrijkste cijfers, of het aan het woord laten van een aantal medewerkers. 

De boodschap van het jaarverslag komt tot uiting in de verschillende teksten; het voorwoord en de artikelen. Maar hoe zorg je dat het verslag ook echt gelezen wordt? Mensen geprikkeld worden om verder te lezen? Dit kan door de uitstraling, een prettig kleurenpalet en gebruik van opvallende beelden. Illustraties zijn hier perfect voor! Een aantal voordelen van het gebruik van illustraties op een rij: 

Voordelen van illustraties in verslagen

  •  Onderscheiden, opvallen 

  •  Goed leesbaar verslag 

  •  Aantrekkelijk uiterlijk 

  •  Boodschap blijft beter hangen 

  •  Versterken van de boodschap 

  •  Eigenheid en uitstraling, herkenbaarheid 

Het resultaat
Illustraties in een verslag versterken je boodschap, geven speelsheid en eigenheid aan een uitstraling. Illustraties verrijken op die manier de boodschap en dragen bij aan het informeren en inzichtelijk maken van de informatie. 

Voor Dimence ontwierp ik een layout voor het jaarverslag en maakte bijpassende illustraties. De communicatieadviseur van Dimence zegt hierover: 

“In de Verbinding willen we verhalen laten zien van het afgelopen jaar. Verhalen die gaan over onze cliënten, klanten of vrijwilligers. Het ontwerp van het jaarverslag draagt zeker bij aan de leesbaarheid en herkenbaarheid van onze jaarlijkse uitgave. Dat krijgen we ook terug van onze relaties„

-- Rita Kamphuis, Corporate marketing- en communicatieadviseur van Dimence Groep

Een ander voorbeeld is het projectverslag van de GGZ. Voor het project Continuïteit van Zorg heb ik het ontwerp van het projectverslag gemaakt en bijbehorende illustraties getekend. Samen met communicatieadviseur Trea ten Kate hebben we tijdens een visuele strategie sessie het concept voor het rapport uitgedacht en de stijl bepaald. Het doel van het verslag is ambtenaren (gemeentelijk en landelijk) te informeren over wat er in de afgelopen twee jaar gedaan is in het project. De briefing voor het verslag was als volgt: het verslag moet informatief, helder, zo beknopt mogelijk en overzichtelijk zijn. Een combinatie van tekst, beeld en verhalen. Op de afbeelding hierboven zie je links het projectverslag, met een duidelijke en heldere vormgeving.

Voor de opmaak van het verslag heb ik duidelijk onderscheid gemaakt in de vormgeving tussen 'need to know' en 'nice to know' informatie zoals quotes en interviews. Daarnaast heb ik 6 illustraties gemaakt, passend bij de interviews, zoals een illustratie over de vraag of je als overheid je cliënten moet blijven volgen. Een erg leuk project met een mooie rapportage als resultaat! De rapportage is in juni 2017 aangeboden aan de tweede kamer. 

Tip voor leesbaarheid jaarverslag

“Dankzij vormgeving kan je onderscheid maken tussen 'need to know' en 'nice to know' informatie zoals  quotes en interviews „

Meer tips over het gebruik van illustraties? 

Download gratis tips 
Ben jij benieuwd hoe illustraties jouw bedrijf een boost kunnen geven? Ik vertel je graag hoe illustraties zorgen dat je onder de aandacht komt bij (potentiële) klanten. Laat je verrassen door de vele mogelijkheden en doe ideeën op voor jouw marketing. 

Download de 5 ideeën voor ondernemers om op te vallen met illustraties. 


6 april 2018 | José Boekema


Over José Boekema

Ik ben José, ondernemer, illustratief ontwerper en verrukt over illustraties en een goed ontwerp dat inspireert, verbindt en jouw verhaal vertelt. Graag neem ik je mee in een creatief proces: van visueel plan tot de realisatie. Het resultaat? Een eigen stijl die jouw product, dienst of boodschap in de spotlight zet. Laten we beginnen.